Vihapuheeseen vastataan keskustelu- ja empatiataidoilla

Miten pysäyttää vihapuhe ja päästä yhteyteen ja eteenpäin vastakkaisista näkemyksistä huolimatta? Kolmisenkymmentä maahanmuuttaja- ja kantasuomalaista nuorta pohti polttavaa kysymystä Tulevaisuuden toivot -ratkaisupajassa Alppilassa lauantaina 11.11.2017.

Nuoret olivat alaikäisinä Suomeen tulleita turvapaikanhakijoita, R3 maahanmuuttajanuortentuki -yhdistyksen nuoria ja kantasuomalaisia. Alustusten ja ryhmätyöskentelyn pohjalta he esittivät ratkaisuja vihapuheeseen.

Esityksiä kommentoivat presidenttiehdokas Pekka Haavisto, Irak-ohjelmajohtaja Hussein al-Taee CMI:stä, ohjelmakoordinaattori Milla Perukangas Kirkon ulkomaanavusta ja ulkomaantoimittaja Mirja Kivimäki MTV3:sta.

Nuoret korostivat koulutusta. Vanhemmista he eivät sanoneet mitään, paitsi kansanedustajista.

Heti peruskoulun ala-asteella lapsille pitää opettaa mielipiteen ilmaisua ja keskustelutaitoja. On myös tehtävä harjoituksia, joissa asetutaan toisen ihmisen asemaan ja opetellaan myötätuntoa. Samaa koulutusta on annettava kansanedustajille, nuoret vaativat.

Peruskoulussa pitää myös opetella sovittelutaitoja. Vaikka ääriryhmien näkemykset olisivat kuin eri planeetoilta, kaikkia on kuunneltava. ”Ei saa keskittyä vain tiettyyn ryhmään, koska jokaisella on oma agendansa ja niiden väliltä tulee löytää kultainen keskitie. Jokaisen on saatava sovittelussa jotakin.”

Vihapuhetta on rajoitettava ja siitä on rangaistava, nuoret vaativat. On väärin, että vihapuhetta pidetään ongelmana – ja silti se sallitaan, eduskuntaa myöten. ”Kansalaiset ottavat kansanedustajista esimerkkiä.”

Pekka Haavisto totesi, että vihapuheesta on kansanedustajia jo rangaistu, mutta monet ”takarivin taavit” ottavat rankaisun kunniamerkkinä. He haluavat jopa syventää kuiluja. ”Olisiko hyvä oikein urakalla alkaa työllistää tuomioistuimia vihapuheen rangaistavuuden rajanevetokysymyksillä?” Haavisto kysyi.

Mirja Kivimäen mukaan jokainen sisimmässään tuntee, mikä on vihapuhetta, mutta juridisesti tiettyjen lauseiden osoittaminen rangaistaviksi on vaikeaa.

Hussein al-Taee ilahtui reiluuden hengestä, jolla nuoret puhuivat sovittelusta. ”Jos kaveri näkee, että toinen tulee vastaan, hänkin tulee vastaan.”

Tasa-arvoa tulee elää todeksi jo päiväkodeissa, totesivat nuoret myös. Lapset pitää laittaa tilanteeseen, jossa samanarvoisuudelle ei ole vaihtoehtoa. Silloin sitä ei tarvitse tyrkyttää.  Kun lapset pienestä pitäen kertovat kulttuuristaan ja uskonnostaan, toisten kiinnostuskin herää. Lasten tulee saada olla arvostettuja yksilöitä.

”Tasavertaisten mahdollisuuksien antaminen kaikille toteutuu Suomessa – periaatteessa. Käytännössä maahanmuuttajat joutuvat tekemään töitä moninkertaisesti. Meille myös aina korostetaan ”realismia”. Susta tulee varmaan ihan hyvä lähihoitaja, minulle on usein sanottu”, huomautti ryhmäkeskusteluissa eräs maahanmuuttajanuori, joka haluaa lääkäriksi.

”Vihapuhe on vain seuraus – mikä on syy? Se, joka huutaa ja haukkuu somessa, on itse ongelmissa ja tarvitsee apua”, eräs nuori sanoi.

”Vihapuhe on keino ladata itsensä tilaan, jossa voi aiheuttaa toiselle yhtä pahan mielen kuin itsellä on”, al-Taee täydensi.

”Vihapuheen taustalla on tietämättömyys ja vieraan pelko. Maahanmuuttajilta vaatii rohkeutta kohdata kantaväestön pelkoja”, Kivimäki jatkoi. ”Enää ei ole pakko saada tietoa oman kuplan ulkopuolelta.” Hän kehotti tietoisesti kysymään toisen kuplan edustajilta, miten he näkevät asiat. ”Se voi olla yllättävän mielenkiintoista.”

Milla Perukangas on tehnyt radikalisaation vastaista työtä mm. Somaliassa. ”Paras suojamekanismi – ja Suomessa vielä aika vahva – on yhteinen peruskoulu. Tietotason ansiosta toisista ihmisistä ei pääse muodostumaan aivan päättömiä käsityksiä, ei ainakaan verrattuna moniin muihin valtioihin. Yhteinen peruskoulu pitää porukan kasassa”, Perukangas sanoi.

Kootut vinkit vihapuheeseen vastaamiseksi

  • Vihapuheen kohteeksi joutunutta ei saa jättää yksin. ”Voi konkreettisesti mennä hänen viereensä ja ottaa tilannen yhteiseksi”.
  • Jos pystyy puhumalla puolustamaan itseään, se saattaa toimia. ”Kukaan ei halua tulla maahanmuuttajaksi, jos ei ole pakko.” ”Tää on mun ainoa maa ja mäkin maksan tänne veroja.”
  • Vihapuheesta pitää tehdä rikosilmoitus, sillä jos ilmoitusta ei tee, vihapuhetta ei tilastollisesti ole olemassakaan eikä siihen silloin voida puuttua.
  • Jos omat kaverit solvaavat maahanmuuttajia, heitä voi haastaa perustelemaan väitteitään ja kertoa itse faktoja.
  • Vihapuhetta ei pidä itse jatkaa eikä levittää.

”On hyvä järjestää tällaisia tilaisuuksia jossa erilaiset nuoret pysäytetään oikein ajattelemaan vihapuhetta.” Pidemmällä tähtäyksellä on henkisesti valmistauduttava lisääntyvään maahanmuuttoon. Hussein al-Taee: ”Ilmastonmuutoksen myötä massat tulevat liikkumaan. Meidän täytyy valmistautua pakolaisten tulemiseen siten, että lähtökohtana ei ole viha. Peruskoulun kohdalla tämä tarkoittaa muun muassa empatiataitojen opettamista.”

Teksti: Katri Simonen