Vihapuhe

Mistä epätoivo ja epätoivon teot syntyvät?​ Mitä ovat ne pettymykset, joita suomalaiset tai tänne tulleet nuoret ovat joutuneet kokemaan? Miten estää epätoivo ja asenteiden koventuminen vihaksi ja väkivallaksi? Mitä tehdä roihahtaneelle vihapuheelle? Mistä löytyy luottamus? Miten lisätään myötätuntoa ja keskinäistä kunnioitusta? ​

Nuorten on vaikea saada sijaa yhteiskunnassa. Koulutus ei takaa työtä. Elämän syrjässä koetetaan pysyä kiinni. Samaan aikaan rasismi ja vihapuhe on ujuttautunut politiikkaan ja ihmisten arkeen. Kun paikkaa yhteiskunnasta ei löydy, kyynisyys lisääntyy ja asenteet koventuvat. Eri taustoista tulevia nuoria uhkaa puolin ja toisin radikalisoituminen.

Työpaja 2: Vihapuhe

Tulevaisuuden toivot -työpajassa työstettiin rasismia ja radikalisaatiota. Alaikäiset turvapaikanhakijat, maahanmuuttajat ja Kallion nuoret tutustuivat toisiinsa ja laativat ratkaisuehdotuksia, miten torjua vihan ja epäluulon puhkeaminen väkivallaksi ja estää nuorten radikalisoituminen.

Millaisia keinoja myötätunnon ja keskinäisen kunnioituksen lisäämiseksi eri uskontoa ja kulttuuria edustavien nuorten kesken löydettiin? Mitä ratkaisuja yhteiskunnassa tarvitaan, jotta nuori luottaa tulevaisuuteen ja voi kasvaa vastuulliseksi aikuiseksi?

Loppukeskustelussa nuorten laatimia ideoita sparrasivat Irak-ohjelmajohtaja Hussein Al-Taee (CMI), projektikoordinaattori Milla Perukangas (KUA), kansanedustaja Pekka Haavisto ja ulko- ja turvallisuuspolitiikan erikoistoimittaja Mirja Sipinen (MTV3). Loppukeskustelun veti uskontodialogi-asiantuntija, pastori Laura Huovinen (Kallion srk). Loppukeskustelu la 11.11. Alppilan kirkossa klo 15–16 oli yleisölle ja medialle avoin.

Järjestäjinä Kallion seurakunta, SPR:n Uudenmaan piiri, R3-maahanmuuttajanuoret sekä Kirkon Ulkomaanapu.

Katso loppukeskustelu livenä

Ehdota omaa sovintoratkaisuasi tästä teemasta.

Kiinnostuitko?

Jos aihe kiinnostaa laajemminkin, voit perustaa oman ratkaisupajan. Ratkaisupajoissa asiantuntijat avaavat nuorille uskontodialogia, rasismia ja radikalisaatiota. Nuoret laativat ratkaisut itse. ​

.